
Zespół Szkół „Elektryk” im. Noblistów Polskich w Słupsku
kucharz
Kucharz: – osoba, która przyrządza zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej potrawy w zakładach gastronomicznych. Do jego obowiązków należy przygotowywanie oraz wydawanie potraw gorących i dań garmażeryjnych. Kucharz powinien przestrzegać obowiązujących norm w zakresie porcjowania, wysokiej jakości, estetyki i higieny wydawanych posiłków.
Miejsca pracy dla kucharza to:
- Restauracje czyli zakłady z obsługą kelnerską, o najszerszym asortymencie produkcji, serwuje się w nich potrawy wchodzące w skład posiłków codziennych. Przyrządzanie potraw odbywa się na zamówienie konsumentów z karty dań.
- Bistro to mały zakład z obsługą kelnerską, który świadczy usługi żywieniowe. Asortyment podstawowy to zimne i ciepłe przekąski, napoje alkoholowe, ciastka i desery.
- Jadłodajnie to zakłady, w których serwuje się potrawy popularne. Posiłki sprzedaje się również na wynos.
- Stołówki w zakładach żywienia zamkniętego, takich jak: szpitale, sanatoria, domy wczasowe, jednostki wojskowe, internaty i brusy, domy wczasowe, domy opieki, przedszkola, szkoły i zakłady pracy.
Uzyskane kwalifikacje w zawodzie:
- HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
Przedmioty punktowane w rekrutacji:
- język polski,
- język obcy,
- matematyka,
- informatyka.
Języki obce: język angielski lub język niemiecki.
Wybierając naukę w tym zawodzie:
- uczysz się zawodu w szkolnych pracowniach,
- masz możliwość dalszej nauki,
- będziesz przygotowana/y do wejścia na rynek pracy,
Po ukończeniu szkoły zdajesz egzamin państwowy i uzyskujesz wykształcenie zasadnicze branżowe.
Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.