cukiernik


Zespół Szkół „Elektryk” im. Noblistów Polskich w Słupsku

  cukiernik


Kucharz: głównym celem pracy cukiernika jest produkcja wyrobów cukierniczych, np. ciast, ciastek, lodów, cukierków, pralin. Absolwenci z przygotowaniem w tym zawodzie są najczęściej zatrudniani
w zakładach cukierniczych lub podejmują własną działalność gospodarczą.

 

Ucząc się zawodu cukiernika opanujesz wiedzę i umiejętności z zakresu:

  • zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności,
  • zamawiania i przechowywania surowców do produkcji,
  • obsługi maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów cukierniczych,
  • sporządzania półproduktów cukierniczych,
  • sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych,
  • dekorowania wyrobów cukierniczych,
  • przechowywania gotowych wyrobów i półproduktów cukierniczych,
  • utrzymywania czystości w cukierni w trakcie produkcji i po skończonej pracy,
  • przestrzegania zasad gospodarki odpadami.
  • przygotowania stanowiska pracy,
  • przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej w zakładach cukierniczych,
  • warunków higienicznych w produkcji cukierniczej,
  • systemem HACCAP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point),

Uzyskane kwalifikacje w zawodzie:

  • SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych

Przedmioty punktowane w rekrutacji:

  • język polski,
  • język obcy,
  • matematyka,
  • informatyka.

Języki obce: język angielski lub język niemiecki.

Wybierając naukę w tym zawodzie:

  • uczysz się zawodu w szkolnych pracowniach,
  • masz możliwość dalszej nauki,
  • będziesz przygotowana/y do wejścia na rynek pracy,

Po ukończeniu szkoły zdajesz egzamin państwowy i uzyskujesz wykształcenie zasadnicze branżowe.